Sluit zoeken

Plants and Flowers Encyclopedia

Canna - bloemriet

De Canna is een prachtige Tropische plant, waarvan de bladeren veel lijken op een bananenplant.
Maar zodra de canna ook wel bloemriet genoemd zich lekker gesetteld heeft gaat hij ook mooie bloemen produceren in verschillende kleuren waaronder rood of geel achtige bloem soms hebben ze ook wel veel weg van een orchidee !
Hij word zowel in huis als in de tuin geplaatst.

Index

Hoofdpunten

  • Canna is een pracht plant voor huis en tuin!

Water geven aan de Canna - bloemriet

Voor bijna alle planten is water geven een belangrijk onderdeel voor de plant om te overleven en te groeien. De Canna is hierbij zeker geen uitzondering! In dit hoofdstuk vindt u alle nodige informatie zodat u uw bloemriet op de juiste manier kan voorzien van vocht.

Zomer

In de zomer moet de Canna (bloemriet) goed vochtig worden gehouden, vooral wanneer hij buiten staat in de warmte en in het zonlicht. De kluit dient tijdens de zomer echt goed nat gemaakt te worden, soms wel 2x per dag. Op minder warme dagen mag dit wel een dag overgeslagen worden. Het vochtig houden van de kluit is zo belangrijk omdat de Bloemriet anders vocht trekt uit zijn bladeren, wat hem dor maakt, en waardoor hij uiteindelijk zou afsterven. Natuurlijk moeten we dit voor zijn.

Winter

Wij raden aan de canna binnen te laten overwinteren, hierbij mag hij ook niet teveel water hebben zodat hij in zijn winter rust gaat komen.
De kluit mag ook niet helemaal droog gaan staan, dit zal er namelijk voor zorgen dat de bloemriet gaat afsterven.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de palm een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien van de canna

Besproei de canna wekelijks in de lente/herfst, of 's zomers in de avonden, met water. Overdag zou de bladeren beschadigen vanwege het zonlicht. Dat komt doordat de druppels op het blad het licht bundelen tot een heet centrum, wat de bladeren doorbrandt.
Het besproeien heeft gunstige effecten voor de canna . Het haalt het stof van de bladeren af waardoor ze zonlicht beter op kunnen nemen. Daardoor worden ze mooier. Ook bestrijdt het ongedierte.

Watersysteem

Gebruikt u vulcastrat met een watermeter? Dan gelden er hele andere watergeef regels! Met dit systeem dient u eenmaal per week water te geven aan de palm totdat de watermeter beweegt. Ga voor een kleine meteruitslag, hoe kleiner hoe beter. Hij geeft namelijk aan wanneer er TEVEEL water in de pot is. Dus optimaal zou zijn op te houden met gieten vlak voordat hij uitslaat. 's Winters mag u zelfs 1x in de 2 weken water geven i.p.v. elke week. Vulcastrat is bijzonder in dat het voedingsstoffen bevat die de groei van de canna bevorderen.

Terug naar boven

Waar de Canna - bloemriet te plaatsen

Voor veel planten en bloemriet is het belangrijk om een juiste plaats te bepalen waar hij het beste kan staan. Veel of weinig zon, beschut tegen wind, in de schaduw bij bepaalde zonstanden… dit maakt allemaal uit voor de ontwikkeling van de plant. In dit hoofdstuk vindt u wat het beste is voor de Canna - bloemriet

Licht

De Canna's houden wel erg van zonlicht! Plaats hem dus op een plek waar de zon volop komt! Staat hij binnen, dan moet hij bij het raam waar de zon het meest op schijnt. De vereiste is een minimum van 3 uren direct zonlicht op een dag.
Opzich kunnen de canna 's ook in de schaduw geplaatst worden alleen groeien ze dan langzamer.

Warmte

Canna s houden wel van wat warmte, ze komen natuurlijk uit het regenwoud.
Een warmere plek zal daarom ook zorgen voor een snellere groei van de canna planten.
Deze plekken zijn lastig te vinden in Nederland daarom raden wij aan als u hem buiten plaats beschut te zetten, dit scheelt snel al een paar graden!

Wind

De canna s kunnen wel in de windt geplaatst worden, alleen houden ze hier natuurlijk niet erg van en kunnen hun bladeren hierdoor scheuren. Ook moeten ze bij een plek in de wind sneller naar binnen.
Wij raden daarom ook aan de planten windt vrij te plaatsen bij een muur of een schutting.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal 5 ℃
's Nachts minimaal -3 ℃

Terug naar boven

Verpotten van de Canna, waarom en wanneer?

Het verpotten van een Canna - bloemriet waarvan de kluit is doorgegroeid brengt een paar voordelen met zich mee. Namelijk dat de palm sneller groeit wanneer de wortels de ruimte hebben, en ook kan de palm met een grotere kluit beter tegen lage temperaturen. Hij kan dan beter vocht opnemen uit de grond en is daardoor sterker en stabieler.

Algemene regels

Wanneer de Canna bloemriet doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten, en dan in de lente. Wanneer hij altijd binnen staat, maakt het niet uit wanneer hij verpot wordt. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij wel af, omdat hij dan niet de kans krijgt om optimaal door te wortelen en goed te groeien. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Canna bloemriet te verpotten, kies dan een pot ter grootte van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onder in de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. De Canna bloemriet zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterraanse voedingsgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de canna optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Probeer een verschil te krijgen van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Verder is het geen probleem om de Canna in de volle grond te zetten, als hij maar op een goede plek komt, met genoeg zonlicht, weinig wind en de palm beschermd wordt bij extreem lage temperaturen (zie ‘Standplaats’). Ook raden wij aan een zak hydrokorrels onder de kluit uit te gieten.

Terug naar boven

Goed voeden van de canna bloemriet is belangrijk

Voeding van de canna bloemriet is belangrijk, vooral tijdens de lente en de zomer. Het is niet genoeg om de canna een goede grond te geven, ook dient hij bijgevoed te worden. Dit zorgt er namelijk voor dat de hele gesteldheid van de canna bloemriet verbeterd, zowel de kern, de kluit als de bladeren. U kunt het vooral aflezen aan de bladeren, die zijn dan sterker en dieper groen van kleur. Maar het geldt dus niet alleen voor de bladeren. Pokon wordt veel aangeraden door andere winkels, maar wij raden deze sterk af, omdat het juist schadelijk kan zijn op de lange termijn, vanwege slechte chemische stofjes die erin zitten.

Florentus is een product gebaseerd op natuurlijke voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen, een mix van biologische, plantaardige zuren en zuivere concentraten van zeewier Het is dé perfecte ‘meststof’ voor planten. Uw Canna is zeer dankbaar voor deze voeding en zal u belonen met glanzende diep groene bladeren en een gezonde sterke wortels.

Mocht u uw Canna nog dat beetje extra luxe willen geven, dan raden wij ook nog aan Florentus aan te vullen met Ultra focus. Deze zorgt voor nog een paar extra nuttige voedingsstoffen waar de Canna van houdt. Ze zijn niet superbroodnodig, maar helpen wel met de wortelgroei en extra gezondheid en sterkte van de palm.

Terug naar boven

Vermeerderen van de Canna Bloemriet

Bloemriet vermeerderd zich door zaad, deze zaden kunt u het beste in mei planten.

Terug naar boven

Wat voor Bloei heeft de Bloemriet nou eigenlijk

Dit is erg afhankelijk van de soort die u heeft en welke variant.
Er zijn gele bloemen of prachtige rode bloemen, maar ook hele speciale varianten die bijvoorbeeld een kleine tijgerprint hebben.
De bloem zal uiteindelijk zaad produceren in kleine balletjes en deze zouden het jaar erop geplant kunnen worden, dit gebeurd in het eind van het jaar u hoeft dan niet steeds weer nieuwe Canna bloem rietsoorten te kopen maar kan ieder jaar opnieuw geplant worden.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message

Afhalen in Opeinde / Route