Sluit zoeken
10% KORTING OP ONS GEHELE ASSORTIMENT. GEBRUIK CODE JUNI10
23 Jun t/m 28 Jun
23 June t/m 28 June

Plants and Flowers Encyclopedia

Cycas Revoluta

De Cycas Revoluta is populair vanwege zijn bijzonder sierlijke uiterlijk. Hij komt uit de Cycadales familie. Uit deze familie is het vooral de Revoluta die goed te vinden is binnen Nederland. De Cycas wordt voornamelijk toegepast als kamerplant. Hij heeft is bekend onder verscheidene namen: Valse Sagopalm, Varenpalm, Vredepalm, Vredespalm en ook wel Cycaspalm. De Cycas wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn sierlijke bladeren op een stoere en robuuste stam.

Index

Hoofdpunten

  • Mooie cirkels van bladertakken
  • Winterhard tot -6 C
  • Prima voor in de kamer
  • Makkelijk te verzorgen
  • Komt uit Zuid-Oost-Azië

De Cycas voorzien van water

De Cycas Revoluta heeft niet veel water nodig. Hij is zelfs erg gevoelig voor het krijgen van teveel water. Zorg daarvoor dat de grond is uitgedroogd voordat u hem weer water geeft. In de zomer dient hij water te krijgen wanneer de grond droog aanvoelt, terwijl in de winter deze plant makkelijk 2 weken droog mag staan. Vanwege zijn vochtgevoeligheid dient absoluut voorkomen te worden dat er een laag water staat. Een kletsnatte Cycas Revoluta kan gaan rotten bij de wortels wat ernstige schade brengt aan de plant. Beter te weinig dan teveel water geven!

Sproeien

Het is niet nodig de Cycas Revoluta te besproeien, maar het heeft wel enkele voordelen. Het zorgt voor een betere gezondheid van de plant, het verwijdert stof, en ook nog eventueel ongedierte. Echter, sproei nooit wanneer de plant in de volle zon staat, de druppeltjes werken als vergrootglas en zal het licht bundelen en door de bladeren laten branden.

Terug naar boven

Plaatsing van de Cycas Revoluta

Deze palm houdt op zich wel van zon, maar heeft het liefst ook wel wat rust qua lichtontvangst. Wij raden daarom aan de Cycas op een licht beschutte plek te plaatsen, waar genoeg zon komt, maar niet overheersend veel. 3-5 uur zonlicht per dag is het beste. Plaats deze kamerplanten daarom 2-3 meter voor een raam op het op westen of oosten. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 3-4 meter van het raam aangeraden.

Als de Cycas niet genoeg licht krijgt zullen de bladeren extra lang worden, wat niet in proportie is. Deze kunnen het beste gesnoeid worden, en de plant verplaatst worden naar een plek met meer licht.

In de lente en zomer kan de Cycas naar buiten, maar het is aangeraden om de volle zon te vermijden.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal - 5 ℃
's Nachts minimaal - 6 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Het verpotten van een Cycas revulta waarvan de kluit is doorgegroeid brengt een paar voordelen met zich mee. Namelijk dat de palm sneller groeit wanneer de wortels de ruimte hebben. Ook kan de palm beter tegen lage temperaturen met een grotere kluit. Hij kan dan beter vocht opnemen uit de grond en is daardoor sterker en stabieler.

Algemene regels

Wanneer de Cycas revulta doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Cycas rumphi te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Cycas revulta optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Ook raden wij aan een zak hydrokorrels onder de kluit uit te gieten.

Terug naar boven

Voorzie de Cycas van goede voeding

Tijdens de zomer en lente periodes dient uw Cycas revulta goed gevoed te worden. Helaas is een goede grondsoort hiervoor niet voldoende. Het helpt zeker in bepaalde behoeftes van de plant. Maar om de bladeren mooi diep groen en sterk te houden raden wij aan om de voeding aan te vullen met het gespecialiseerde voedingsmiddel [Palm Focus]. Pokon wordt veel aangeraden door andere winkels, maar wij raden deze af, omdat Palm Focus een product is gebaseerd op natuurlijke voedingsstoffen uit veel verschillende bronnen, een mix van biologische, plantaardige zuren en zuivere concentraten van zeewier Het is dé perfecte ‘meststof’ voor palmen. Uw palmboom is zeer dankbaar voor deze voeding en zal u belonen met glanzende diep groene bladeren en een gezonde sterke wortels.
Mocht u uw palmboom nog dat beetje extra luxe willen geven, dan raden wij ook nog aan Palm Focus aan te vullen met [Plant Ultra]. Deze zorgt voor nog een paar extra nuttige voedingsstoffen waar de Cycas revulta van houdt. Ze zijn niet essentieel, maar helpen wel met de wortelgroei en extra gezondheid en sterkte van de palm.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren kunnen zwarte bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er teveel water is afgegeven. Bruine of gele bladeren kan betekenen dat er juist te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Ook raden wij aan om de palmboom wat mooier te maken door de lelijke puntjes er simpelweg af te knippen met een schaar.

Het is ook mogelijk dat de palm van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.

Terug naar boven

Hoe snoeien en wanneer?

De bladeren van de Cycas revulta zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de palm af te snoeien. Dit is de manier waarop de palm zijn stam vormt. Kort de stam nooit in, dat zou de palm dood maken. Het is belangrijk dat de stam en de kern goed en gezond blijven voor het overleven van de palm.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Cycas vermeerderen?

Veel planten zijn makkelijk te vermeerderen door bijv. te stekken of de zaden te oogsten en te planten. De Cycas is moeilijk om te vermeerderen. Dat kan alleen via zaad, en een moeilijk proces wat wij niet aanraden om te doen.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message