Sluit zoeken
20 Sep t/m 25 Sep
20 September t/m 25 September

Plants and Flowers Encyclopedia

Yucca rostrata - Palmlelie

De Yucca rostrata, ook bekend als de Palmlelie is een prachtige plant die door haar unieke vorm de stijl van de tuin of kamer mediterraans helpt te maken.

In dit artikel gaan wij u vanalles uitleggen over de verzorging van de Yucca rostrata.

Hieronder valt waar u de Yucca rostrata - Palmlelie het beste kunt plaatsen en water geven, en natuurlijk ook allerlei andere nuttige informatie.

Index

Hoofdpunten

  • Is een sterke plant
  • Makkelijke verzorging
  • Lust wel een slokje

De Yucca rostrata - Palmlelie lust wel een slokje water

Voor bijna alle planten is water geven een belangrijk onderdeel voor de plant om te overleven en te groeien. De Yucca rostrata - Palmlelie is hierbij zeker geen uitzondering! In dit hoofdstuk vindt u alle nodige informatie zodat u uw Yucca rostrata - Palmlelie op de juiste manier kan voorzien van vocht.

Zomer

Tijdens de zomer is het belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er regelmatig water gegeven worden, dat de kluit op z'n minst een beetje vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen tot een week overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Yucca rostrata - Palmlelie buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Yucca rostrata - Palmlelie ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet zo nat als in de zomer, maar gewoon dat de kluit hooguit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

De Yucca rostrata hoeft niet besproeid te worden. Dus dat is des te gemakkelijker.

Terug naar boven

Waar kunt u de Yucca rostrata - Palmlelie het beste plaatsen

Voor veel planten is het belangrijk om een juiste plaats te bepalen waar hij het beste kan staan. Veel of weinig zon, beschut tegen wind, in de schaduw bij bepaalde zonstanden… dit maakt allemaal uit voor de ontwikkeling van de plant. In dit hoofdstuk vindt u wat het beste is voor de Yucca rostrata - Palmlelie.

Licht

De Yucca rostrata - Palmlelie is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. Een schaduw plekje is ook mogelijk voor de Rostrata, daar ondervindt hij niet hinder aan.

Wind

Hele strenge wind kan een Yucca rostrata beschadigen, maar over het algemeen kan een Yucca rostrata best goed over wind. Let wel dat hoe harder de wind, des te kouder de lucht wordt wanneer het vriest. Dus meer wind betekent dat hij sneller beschermd dient te worden bij vorstkou.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal -20 ℃
's Nachts minimaal -20 ℃

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Het verpotten van een Yucca rostrata - Palmlelie waarvan de kluit is doorgegroeid brengt een paar voordelen met zich mee. Namelijk dat de plant sneller groeit wanneer de wortels de ruimte hebben. Ook kan de plant beter tegen lage temperaturen met een grotere kluit. Hij kan dan beter vocht opnemen uit de grond en is daardoor sterker en stabieler.

Algemene regels

Wanneer de Yucca rostrata - Palmlelie doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Yucca rostrata - Palmlelie te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe eventueel een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot of gemengd met de grond, voor betere vochtbeheersing. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Yucca rostrata - Palmlelie optimaal wortelt, en beter gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Yucca rostrata - Palmlelie van goede voeding

Tijdens de zomer en lente periodes dient uw Yucca rostrata - Palmlelie goed gevoed te worden. Helaas is een goede grondsoort hiervoor niet voldoende. Het helpt zeker in bepaalde behoeftes van de plant. Maar om de rostrata sterk te laten worden en goed te laten groeien, raden wij aan om bij te voeden met voedingstabletten.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren kunnen zwarte bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er teveel water is afgegeven. Bruine of gele bladeren kan betekenen dat er juist te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Ook raden wij aan om de plant wat mooier te maken door de lelijke puntjes er simpelweg af te knippen met een schaar.

Het is ook mogelijk dat de Yucca rostrata - Palmlelie van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.

Terug naar boven

Hoe moet je de Yucca rostrata - Palmlelie snoeien en wanneer?

De bladeren van de Yucca rostrata - Palmlelie zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg het doore blad doorknippen vlakbij de stam. Zo vormt de Yucca rostrata zijn stam.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Yucca rostrata - Palmlelie vermeerderen?

Veel planten zijn makkelijk te vermeerderen door bijv. te stekken of de zaden te oogsten en te planten. De Yucca rostrata - Palmlelie vermeerdert zich alleen via zaad.

Terug naar boven

Kijk rond in verwante categorieën

Of bestel direct

Message