Sluit zoeken

Plants and Flowers Encyclopedia

Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom

De Thuja occidentalis, ook wel bekend als de westerse levensboom, is een middelgrote conifeer met een dicht vertakte kroon die eerst gelijkmatig smal piramidaal groeit en later iets onregelmatiger wordt. Met zijn roodbruine schors en heldergroene, afgeplatte twijgen die in de winter geelbruin kleuren, brengt deze plant het hele jaar door kleur in uw tuin. De geur die vrijkomt bij kneuzing van de schubben is kenmerkend en geeft een extra dimensie aan deze prachtige plant.

De Thuja occidentalis is een winterharde plant die droogte goed verdraagt en daardoor zeer populair is geworden als haagplant. Dankzij zijn compacte vorm biedt hij veel privacy en beschutting. U kunt er ook voor kiezen om de plant solitair te gebruiken en deze in een specifieke vorm te snoeien. De 'Smaragd' variant van de westerse levensboom heeft donkergroene twijgen en groeit snel, waardoor uw tuin snel groen wordt.

Met zijn eigenschappen als een goede groeisnelheid, dichte structuur en winterhardheid is de Thuja occidentalis 'Smaragd' een ideale keuze voor verschillende toepassingen in uw tuin. Of u nu op zoek bent naar een haag voor privacy, een solitaire plant voor een speciaal accent, of gewoon een wintergroene toevoeging aan uw tuin, deze plant voldoet aan al uw wensen. Met het juiste onderhoud, zoals twee keer per jaar snoeien en voldoende water geven, zult u jarenlang plezier hebben van deze prachtige haagconifeer.

Index

Hoofdpunten

  • sterke plant
  • Makkelijke verzorging
  • Redelijke groeier
  • Lust wel een slokje
Dit artikel wordt gratis aangeboden door Teeninga Palmen, de tropische experts waar u palmbomen kopen kunt en allerlei winterharde tropische planten.

De Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom lust wel een slokje water

De westerse levensboom, ook wel bekend als Thuja occidentalis, is een prachtige conifeer met veel toepassingsmogelijkheden. Deze middelgrote boom vormt een dichte kroon en groeit eerst gelijkmatig smal piramidaal, om later iets onregelmatiger te worden. De heldergroene schubben kleuren in de winter geelbruin en verspreiden een sterke geur bij kneuzing. De thuja 'Smaragd' is een populaire variant van deze plant, met donkergroene twijgen en een fijne structuur die perfect is voor erfafscheidingen.

De westerse levensboom is winterhard en kan goed tegen droogte, maar heeft wel regelmatig water nodig, vooral in de eerste maanden na het planten. Zorg ervoor dat de kluit goed nat wordt en geef twee tot drie keer per week voldoende water. Het geven van water is vooral belangrijk in het voorjaar en op warme zomerdagen.

Daarnaast is het belangrijk om de thuja 'Smaragd' regelmatig te bemesten, dit kan één tot twee keer per jaar met speciale coniferenmest of gewone compost. Snoeien is ook essentieel voor het behoud van de vorm van de haag. Doe dit twee keer per jaar, bij voorkeur in juni en augustus/september. Let erop, dat u niet te kort snoeit en dat u de onderkant iets breder laat dan de bovenkant.

Kortom, de westerse levensboom 'Smaragd' is een prachtige en onderhoudsvriendelijke haagplant die privacy en beschutting biedt in uw tuin. Met de juiste waterverzorging en bemesting blijft deze conifeer het hele jaar door mooi groen en zal het uw tuin een groene oase maken.

Zomer

Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden. Dit is zo belangrijk omdat de plant anders vocht uit zijn bladeren weg’drinkt’, waardoor hij dor wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit dient natuurlijk voorkomen te worden.

Winter

Wanneer de winter voor de deur staat draaien de regels om! Als de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom buiten staat dient hij droog te blijven, zodat het vocht niet bevriest en schade aanricht aan de plant. De Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom ondervindt tijdens deze periode geen last aan een droge kluit, hij verkeert in een soort van winterslaap!
Wanneer de plant binnen staat met de winter moet hij licht vochtig gehouden worden, dus niet kletsnat (zoals in de zomer), maar gewoon dat de kluit een klein beetje vochtig aanvoelt.

Algemene regels

Buiten de bovenste richtlijnen om kunt u het beste de volgende regels hanteren:

Geef eerst de plant een klein beetje water. Is de grond binnen 2 dagen droog dan betekent dat dat hij wat meer water nodig heeft. Pas de hoeveelheid water aan totdat hij tussen 2 en 5 dagen na de bewatering nog licht vochtjes aanvoelt, en na 5 dagen bijna droog. Voelt hij na 5 dagen erg nat aan, wacht dan totdat het bijna droog is en giet opnieuw, maar verminder de hoeveelheid.

Sproeien

Wij raden u aan om de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom wekelijks te besproeien met water. Dit raden wij echter wel af tijdens de warme zomerdagen, dus dat u het óf ’s avonds na zonsondergang doet, of tijdens dagen dat de zon weinig schijnt, omdat de waterdruppels het binnenkomende zonlicht bundelen tot kleine puntjes die erg heet worden. Die doen de bladeren droog worden, of zelfs doorbranden.
Buiten van het nadelige effect van helder zonlicht op natte bladeren, heeft besproeien gunstige effecten voor uw Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom . Namelijk verwijdert het stof van de bladeren, waardoor ze beter zonlicht op kunnen nemen en mooier lijken, en het voorkomt bepaalde soorten ongedierte.

Terug naar boven

Waar kunt u de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom het beste plaatsen

De Thuja occidentalis 'Smaragd' is een prachtige conifeer die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. Deze haagplant heeft een voorkeur voor voedingsrijke en waterdoorlatende grond, dus zorg ervoor dat de grond voldoende voedzaam is en het water goed kan weglopen. De 'Smaragd' heeft een lichtgroene kleur en staat mooi in elke tuin als haag of solitaire plant.

Deze conifeer heeft behoefte aan voldoende licht om te kunnen groeien en gedijt goed bij gematigde temperaturen. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt, vooral in het voorjaar en de zomer, om gezond te blijven en goed te groeien. Het is ook belangrijk om de 'Smaragd' af en toe van voeding te voorzien om ervoor te zorgen dat de plant alle nodige voedingsstoffen heeft om te groeien en bloeien.

Of u nu kiest voor een haag van 'Smaragd' of een solitaire plant, deze conifeer zal zeker een aanwinst zijn voor uw tuin. De 'Smaragd' heeft weinig onderhoud nodig, maar met de juiste zorg zal deze prachtige plant uitgroeien tot een blikvanger in uw tuin. Kies voor de Thuja occidentalis 'Smaragd' en geniet het hele jaar door van een groene en levendige tuin.

Licht

De Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom is een plant die van redelijk van zonlicht houdt. Hij houdt er het meest van om in de volle zon halfschaduw te staan, al het licht tot zich nemend. Staat hij binnen? Dan wenst hij een plekje bij een raam of waar wel licht binnen komt. De Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom eist minimaal 1 tot 3 uur direct zonlicht per dag

Wind

Zorg ervoor dat de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom zo weinig mogelijk wind ervaart. Wind kan schade brengen aan de bladeren waardoor ze sneller afsterven. Een beetje wind is geen probleem.

Temperatuurvereisten

Overdag minimaal volledig winterhard
's Nachts minimaal volledig winterhard

Terug naar boven

Verpotten, waarom en wanneer?

Verpotten van een plant zoals de Thuja Brabant of Thuja Occidentalis 'Smaragd' is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de doorworteling van de plant en de groei die de plant doormaakt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de plant te verpotten als deze goed doorworteld is in de huidige pot en begint te groeien buiten de pot.

Het beste moment om de plant te verpotten is in het voorjaar, wanneer de plant actief begint te groeien. Verpot de plant naar een pot die minstens 20% groter is dan de huidige pot. Vul de nieuwe pot met verse potgrond die geschikt is voor coniferen en zorg ervoor dat de plant goed water krijgt na het verpotten.

Bij het verpotten van de plant is het belangrijk om de wortels voorzichtig te behandelen en te zorgen dat ze niet beschadigd raken. Maak voorzichtig de kluit los en verdeel de wortels gelijkmatig in de nieuwe pot. Geef na het verpotten de plant ruim water en houd de grond goed vochtig in de eerste weken na het verpotten.

Het verpotten van de plant kan de groei stimuleren en de plant voorzien van nieuwe voedingsstoffen. Door de plant regelmatig te verpotten en te voorzien van verse potgrond, kan de plant gezond en vitaal blijven en goed blijven groeien.

Kortom, het verpotten van een conifeer zoals de Thuja Brabant of de Thuja Occidentalis 'Smaragd' kan het beste gebeuren in het voorjaar, wanneer de plant actief groeit en goed doorworteld is. Zorg ervoor dat de plant na het verpotten voldoende water krijgt en voorzie de plant van verse potgrond om gezond te blijven groeien.

Algemene regels

Wanneer de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom doorgeworteld is (vaak om de 2-3 jaar) raden wij aan om hem te verpotten in de lente. Staat hij altijd binnen, dan maakt het niet uit. Staat hij buiten, dan is het op zich is het niet een probleem om hem in de zomer te verpotten, maar in de herfst en winter raden wij af, omdat hij dan niet optimaal groeit en doorwortelt. Daardoor kan hij wat zwak worden, en misschien schade lijden door de vorst.

Wanneer u ervoor kiest uw Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom te verpotten, kies dan een mooie pot van 2x de grootte van de kluit. Doe een laag hydrokorrels onderin de nieuwe pot, voor betere vochtbeheersing. Hij zal u daar dankbaar voor zijn. Vul deze laag aan met wat mediterrane potgrond. Deze grondsoort zorgt ervoor dat de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom optimaal wortelt, en gevoed wordt. Dan kunt u de kluit op de grond plaatsen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit iets onder de rand van de pot komt. Richt op een verschil van 2 tot 6cm. Dit verschil zorgt ervoor dat het water niet van de kluit afloopt wanneer u water geeft.
Elk jaar dient u de bovenste grondlaag te vervangen, omdat deze hard wordt en ‘slijt’ qua voedingsstoffen, vanwege het regelmatige watergeven en vanwege het zonlicht op de bovenrand van de kluit.

Terug naar boven

Voorzie de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom van goede voeding

De Thuja occidentalis 'Smaragd' is een prachtige en populaire haagconifeer die niet alleen zorgt voor privacy en beschutting in uw tuin, maar ook nog eens erg snel groeit. De donkergroene twijgen met fijne structuur van deze conifeer vormen een mooie erfafscheiding die het hele jaar door groen blijft. Dankzij de winterharde eigenschappen van de 'Smaragd' kunt u het hele jaar door genieten van een groene tuin en bescherming.

Om de 'Smaragd' in topconditie te houden is het belangrijk om te zorgen voor voldoende voeding. Hoewel de plant de belangrijkste voedingsstoffen uit de grond haalt, kan het in de lente wel wat extra voeding gebruiken om het maximale uit de groeiperiode te halen.
Daarnaast is het belangrijk om de Thuja 'Smaragd' voldoende water te geven, vooral in de eerste weken na het planten van de haag. Hoewel de 'Smaragd' geen dorstige plant is, kunt u in het voorjaar en op warme zomerdagen de haag extra water geven. Het is niet noodzakelijk om een bewateringssysteem aan te leggen, omdat de 'Smaragd' niet veel water nodig heeft.

Met het juiste onderhoud en voeding zal de Thuja occidentalis 'Smaragd' prachtig groeien en uw tuin het hele jaar door verfraaien met zijn groene en dichte structuur.

Terug naar boven

Wanneer de bladeren verkleuren

De bladeren kunnen zwarte bladpunten krijgen. Dit kan betekenen dat er teveel water is afgegeven. Bruine of gele bladeren kan betekenen dat er juist te weinig water wordt afgegeven. Wij raden dan aan om dat te controleren en eventueel de bewatering aan te passen. Ook raden wij aan om de plant wat mooier te maken door de lelijke puntjes er simpelweg af te knippen met een schaar.

Het is ook mogelijk dat de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom van een plek met veel/weinig licht is overgeplaatst naar een plek met een andere hoeveelheid licht. Ook daardoor kunnen de bladeren verkleurd raken. De nieuwe bladeren zullen beter bestand zijn tegen direct zonlicht.

Terug naar boven

Hoe moet je de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom snoeien en wanneer?

De bladeren van de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom zullen op den duur verdorren. Wanneer dit het geval is bij een blad kunt u simpelweg de stengel doorknippen vlakbij de stam. Het is niet erg om een heel blad met de stengel van de plant af te snoeien. Dit is de manier waarop de plant zijn stam vormt.

Terug naar boven

Hoe kan ik de Thuja occidentalis 'Brabant' vormsnoei - Levensboom vermeerderen?

Het vermeerderen van de Thuja Brabant kan op verschillende manieren. Deze plant kan gestekt worden door het nemen van stekken van gezonde takken. Deze stekken kunnen in een vochtige grond worden gestoken en bewaterd om te rooten. Daarnaast kan de Thuja Brabant ook vermeerderen door middel van zaad. Het verzamelen van de zaadjes kan gebeuren nadat de kegels van de plant zijn gerijpt en geopend. Deze zaadjes kunnen worden gezaaid in een kweekbakje met potgrond en vervolgens worden overgeplant naar de tuin.

Met de juiste verzorging, zoals regelmatig snoeien, voldoende water geven en af en toe bemesten, kunt u jarenlang genieten van een mooie en gezonde Thuja Brabant haag in uw tuin. Met zijn snelle groei en winterharde eigenschappen is deze conifeer een trouwe toevoeging aan elke tuin.

Terug naar boven

Kijk op onze homepage

voor onze speciale aanbiedingen en alle categorieën voor allerlei soorten palmen en mediterrane planten en bloemen!

Message

Afhalen in Opeinde / Route